Ontwikkelen van leiderschap in de voedingssector

Hoe breder de scope van een leidinggevende, hoe meer relatieve aandacht er nodig is voor de rol als coach eerder dan de traditionele aanpak als captain.

Ontdek hoe TwInsight kijkt naar deze uitdaging.

Het is een klassieke reflex om medewerkers met de meeste inhoudelijke expertise in een job te laten doorgroeien. Dat heeft het voordeel dat ze weten waarover het gaat, maar tegelijk ook het nadeel dat ze makkelijk hun teams in de ‘command and control’ modus (bij)sturen.
Enkel nieuwe medewerkers profiteren daarvan; in alle andere situaties werkt deze aanpak contraproductief, verhoogt het de discussies en het verloop van goede medewerkers.

Met onze klant in de voeding ontwikkelde TwInsight een concept voor leidinggevenden dat een onderscheid maakt tussen twee prioriteiten :
– de captain die op de korte termijn met zijn team prestatiegericht werkt
– de coach die op de lange termijn zijn team ontwikkelt en verbetert
Hoe breder de scope van een leidinggevende in de organisatie, hoe meer tijd de leidinggevende aan coaching besteedt.

Aansluitend zijn criteria bepaald waarop leidinggevenden gescreend, begeleid en beoordeeld worden, om ervoor te zorgen dat leidinggevenden meer zijn dan ‘den besten, die doorgroeit’.

Als bedrijfscoach staat TwInsight op een zeer pragmatische wijze naast de leidinggevenden, soms in voorbereiding van moeilijke gesprekken, soms in de heat of the moment, soms in een apartje wanneer er geventileerd moet worden, altijd met het oog op hun verdere individuele ontwikkeling.
De MBTI dient daarbij als kapstok en tool, vooral omdat we daarmee de verschillen tussen medewerkers op een positieve en constructieve wijze kunnen benaderen, en inzichten kunnen meegeven in hoe verschillende typen complementair kunnen samenwerken.

Sfeerbeeld TwInsight